Mátrabérc

A Mátrabérc Teljesítménytúrát 1987 óta szervezi a Hanák Kolos Turistaegyesület. A rendezésben támogatja Szurdokpüspöki Község Önkormányzata, Gyöngyös Város Önkormányzata, Sirok Község Önkormányzata, a Cartographia Kft., a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület. Útvonala a Mátra fő gerincén vezet, 99%-ban erdei utakon. Kelet-nyugati irányban végighalad az egész hegységen. A hosszú távot magyarországi viszonylatban nagy szintemelkedés nehezíti. 3/4-e gerincút, pompás kilátásokkal. 1991 óta a túra résztávjaként, a Kékes - Szurdokpüspöki szakaszon, a Mátrabérccel egy időben van a Hanák Kolos Teljesítménytúra, 2005 óta a Galyatető - Szurdokpüspöki szakaszon a Muzsla Teljesítménytúra, valamint 2017-től, Szurdokpüspöki rajt-céllal a Koncsúr Kör.

Adatok
Következő: 2024. április 13. (szombat)
Rajt: Sirok-Kőkútpuszta, Közösségi ház, 6:00 - 7:00
Cél: Szurdokpüspöki, általános iskola, 20:00-ig
Táv: 55,0 km
Szintemelkedés: 2734 m
Szintidő: 13:00 óra
Nevezés: KIZÁRÓLAG ONLINE NEVEZÉS

Általános tudnivalók

Érdeklődés: info@matraberc.hu

Nevezés

  • Nevezni kizárólag a https://www.matraberc.hu oldalon van lehetőség 2024. március 1-től 2024. április 12-ig, illetve az engedélyezett létszám beteltéig. Április 6-ig kedvezményesen lehet nevezni.
  • A nevezési felületen a rendezvény pólója is megvásárolható (nem kötelező, személyenként legfeljebb egy darab).
  • A célban is lehet pólót vásárolni, de csak korlátozott szín- és méretválasztékból.
  • A különjárati autóbuszokra online lehet jegyet váltani a nevezési felületen. Ez alól csak a délutáni-esti Szurdokpüspöki-Gyöngyös különjárati buszok kivételek, melyekre a felszálláskor kell jegyet venni.
  • Pólóvásárlás és buszjegyváltás esetén ezek árát a nevezési díjjal együtt kell átutalni. A pólók és a buszjegyek árairól a nevezési űrlapon lehet tájékozódni.
  • A nevezés csak a nevezési díj három napon belüli, de legkésőbb 2024. április 12-ig történő beérkezésével válik érvényessé.
  • A nevezési díj befizetése kizárólag bankkártyával, illetve banki átutalással (három munkanapon belül) történhet, mindkét esetben OTP SimplePay-en keresztül. Készpénzes fizetésre nincs lehetőség.
  • A ki nem fizetett nevezések három munkanap után automatikusan törlődnek.
  • Helyszíni nevezés nincs.
  • A kifizetett nevezést követően elektronikusan küldjük a számlát és a vonalkódos nevezési igazolást. Az utóbbit nyomtatva, vagy telefonon be kell mutatni a rajt helyszínén. A nyilvántartó rendszer minden nevezési igazolást csak egyszer fogad el.
  • Egy nevező több sporttársát is benevezheti. Ebben az esetben egy számlát fogunk küldeni.
  • A túrákra csak felnőttek nevezhetnek, így a 18 évnél fiatalabbak számára is felnőtteknek kell megvenniük a nevezési csomagot.
  • A nevezést másik túrára nem lehet átírni/felhasználni.

A nevezés átruházása

A nevezési díjat a szervezők nem fizetik vissza, de a nevezés átruházható. A nevezés átruházásának regisztrálására kizárólag a túra rajtjában van lehetőség, az alábbi módon:

  • A „Módosítások” asztalnál az új nevezettnek a vonalkód birtokában ki kell kitölteni egy adatlapot (név, születési idő, lakhely, ímélcím) a személycseréről.
  • Az új nevező veszi fel a korábbi nevező rajtcsomagját.
  • Amennyiben az eredeti nevező a nevezéskor pólót vásárolt, azt más méretre a célban lehet cserélni, de csak korlátozott választékból!

A nevezési díj tartalmazza:
  • a rendezvény igazolólapját, útvonalának leírását, színes térképét,
  • vonalkódos időmérést,
  • internetes teljesítési statisztikákat,
  • táv közbeni frissítéseket és kalóriapótlást,
  • célfalatokat,
  • kutató-mentő biztosítást,
  • csomagszállítást a célba,
  • oklevelet,
  • szintidőn belüli teljesítés esetén kitűzőt.

Rajtlap felvétel

Minden nevezett résztvevő csak a verseny napján, a rajtban tudja átvenni a rajtlapot.

Az ímélben küldött nevezési igazolást a résztvevőnek kinyomtatva, vagy telefonon hoznia kell a túrára,  mivel az ezen lévő vonalkóddal tud rajtolni. Bemutatásakor kapható meg az útvonalleírás, térképes és itiner, mely egyben igazoló lap is, azaz azon kell gyűjteni az ellenőrző állomások pecsétjeit.

Kötelező felszerelés

  • feltöltött mobiltelefon,
  • saját pohár, kulacs, amibe a frissítőket lehet tölteni.

Ajánlott felszerelés

  • Bejáratott túracipő, lámpa, szükség esetén túrabot, esőkabát.

Frissítés, ellenőrzőpontok

Az ellenőrző pontokra a szervezők nem szállítanak személyes csomagokat. A frissítésre a lentebbi táblázatban jelölt ellenőrzőállomásokon és a célban van lehetőség (tea, szörp, víz, keksz, nápolyi, gyümölcs). Vendéglátó egységek és boltok az útvonal mentén Kékesen, Galyatetőn, Ágasváron, Mátrakeresztesen és Szurdokpüspökiben vannak.

A frissítő- és ellenőrzőpontok nyitvatartása és ellátása:

  • Sirok-Kőkútpuszta: Rajtlapfelvétel: 5:45-, Rajt: 6:00-7:00
  • Oroszlánvár: 6:45-9:30 (víz)
  • Kékes: 7:45-12:00 (tea, kalóriapótlás)
  • Csór-hegy: 8:15-13:00
  • Rudolf-tanyai elágazó: 8:30-13:30 (szörp)
  • Galyatető: 8:45-14:00
  • Mátraszentlászló: 9:10-14:45 (tea, kalóriapótlás)
  • Vörös-kő: 9:20-15:00
  • Ágasvár: 9:45-16:00 (alma)
  • Mátrakeresztes: 10:00-16:30 (szörp, kalóriapótlás)
  • Muzsla-tisztás: 10:30 - 18:30
  • Cél (Szurdokpüspöki): 11:00-20:00 (célfalatok, szörp, fröccs, kávé)

Biztonsági információk

A terepen a biztosítást a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány szakemberei adják. Sérülés esetén a rajtlapon lévő telefonszámot kell hívni. Az indulókkal szemben szigorú elvárás, hogy a megadott jelzett turistaútról semmiképp ne térjenek le. A túraútvonal gépjárművel járható utaktól távolabb is vezet, és térerő sincs minden völgyben, valamint a terep jellege is nehezítheti a helyszínre érést. Mindezek miatt a mentés érkezte hosszabb idő is lehet.

Minden résztvevőnek kötelessége tehát kiemelten ügyelni saját, és a többi résztvevő testi épségére, és ha szükséges, segítenie a balesetet szenvedett sporttársának.

Figyelem! Kékesről 12:30 után, Mátrakeresztesről 16.30 után senkit nem engedünk tovább! Ennek biztonsági okai vannak. Ekkor indulnak a szakaszra a mezőnyt kísérő biztonsági emberek. (Sokéves tapasztalat, hogy még a zárások előtt épp átérő túrázóknak is már alig van esélyük a szintidőn belüli teljesítésre a kimerültség, a sziklás terep és a sötétség miatt.)

A rendezvény kerékpáros teljesítését nem fogadjuk el. A kutyával való túrázást nem javasoljuk.

Mátrakeresztesről az erejüket vesztett sporttársak különjárati busszal juthatnak a célba. Az egyik busz az ellenőrző állomástól indul 17.00-kor, és kb. 17.30-kor érkezik a célba, majd egy másik busz 18:00-kor indul és 18:30-kor érkezik a célba.

Elsősegély pontok:

A Rajt-Cél állomás és az ellenőrzőpontok.

Környezetvédelem

Az útvonal érinti a Mátrai Tájvédelmi Körzetet, és egyes szakaszai Natura 2000 területeken is áthaladnak. Minden résztvevőnek kötelessége óvni a természetet, elkerülni annak zavarását, és szükség esetén ezekre sporttársait is figyelmeztetni. A túra egésze alatt tilos a növények leszedése, az állatok bárminemű zavarása. A tájegység természeti értékeiről a Mátrai Tájvédelmi Körzet internetes oldalon lehet tájékozódni.

Minden ellenőrző állomáson szemeteszsákok lesznek. A hulladékot szigorúan csak ezekben, vagy a célban lévő szemétgyűjtőkben lehet elhelyezni.

Orvosi igazolás

Nem szükséges, mindenki a saját felelősségére vesz részt az eseményen.

Szállás

A siroki művelődési házban (Sirok, Liget út 16.) a túrát megelőző este olcsó (2000 Ft/fő) szálláslehetőség lesz, szerény körülmények között. Hálózsákról és matracról egyénileg kell gondoskodni. Erre a szállásra nem kell előre bejelentkezni.

A művelődési ház mellett lévő turista motelben is lehet aludni (2800 Ft/fő). Erre a 30/519-1931-as telefonon lehet bejelentkezni.

A túra reggelén a siroki művelődési ház elől 5.40-kor különjárati autóbusz, indul a 4,1 km-re lévő rajthelyre. A menetidő 6 perc. A különjárati autóbuszra jegyet váltani a túra előtti este lehet, 22.00 óráig, a művelődési házban.

6.08-kor menetrendszerinti busz is megy Sirokról Kőkútpusztára. A menetidő 10 perc.

Buszok

Budapestről a sirok-kőkútpusztai rajthoz különjárati autóbusz is indul. Az autóbuszra jegyet venni kizárólag az online nevezés során van lehetőség. A különjáratú busszal a siroki út oda- vissza 5900 Ft-ba kerül. Egyirányú jegyeket is lehet váltani. A buszok Sirok-Kőkútpusztára a BOK csarnok (1146 Budapest, Dózsa György út 1.) elől indulnak a túra reggelén, 4.55-kor. A menetidő kb. 105 perc.

Gyöngyösről is indul a Sirok-Kőkútpusztai rajthoz különjárati autóbusz a túra reggelén 6.00 órakor a gyöngyösi OBI áruház parkolójából. (1900 Ft/fő). A menetidő 45 perc. Az autóbuszra jegyet venni kizárólag az online nevezés során van lehetőség. Praktikus megoldás reggel a gépkocsit Gyöngyösön hagyni, busszal utazni a rajtba, majd a túra végén Szurdokpüspökiből busszal visszamenni Gyöngyösre.

Szurdokpüspökiből Gyöngyösre (a buszmegállóhoz és az OBI parkolójához) 17.15 és 20.15 között indulnak buszok (1400 Ft/fő), amint megtelnek (kb. 40-45 percenként). A menetidő 30 perc. Ezekre a buszokra a jegyet a helyszínen lehet megvenni. A szabad helyek elfoglalása a helyszínen érkezési sorrendben történik, a buszok ülőhelyeinek megteléséig.

Szurdokpüspökiből Budapestre (a BVSC uszodához és a BOK csarnokhoz) 20.15-kor indul a különjárati autóbusz. A menetidő 60 perc. Az autóbuszokra jegyet venni az online nevezés során van lehetőség (2500 Ft/fő). Néhány jegyet az autóbuszon, induláskor is lehet váltani, de csak az ülőhelyek beteltéig. Ennek sikerülte bizonytalan.

Szurdokpüspökiből vissza Sirok-Kőkútpusztára a rajtban hagyott autókhoz különjárati buszok indulnak Gyöngyösön át 17.30, 19.00 és 19.30- kor (2500 Ft/fő). A menetidő 65 perc. Az autóbuszokra jegyet venni az online nevezés során van lehetőség. Néhány jegyet az autóbuszon, induláskor is lehet váltani, de csak az ülőhelyek beteltéig. Ennek sikerülte bizonytalan.

Szurdokpüspökiből az autóbuszok, a célnak helyet adó iskolától gyalog 2 percre lévő, a Szabadság út 60. számú ház előtti buszmegállóból indulnak.

Részvételi feltételek

  • A rendezvényen részt vehet minden felkészült túrázó.
  • A rendezvényen való részvétel feltétele az online regisztrációs űrlap kitöltése és a nevezési díj befizetése.
  • Az online nevezéssel a résztvevő elfogadja a regisztrációs és nevezési feltételeket, a rendezvény , valamint az adatkezelési szabályzatot

Az indulók tudomásul veszik:

  • Az erőnléthez, a távhoz, a szintidőhöz, a terephez és az időjáráshoz igazodó távválasztás a teljesítménytúra fontos része, s ez a nevezők feladata ugyanúgy, mint a jelzett turistautakon való tájékozódás és a természeti viszonyokhoz való folyamatos alkalmazkodás.
  • A szintidőket a rendezőség szigorúan betartja.
  • A szervezők fenntartják az útvonal-, program- és időpont változtatás jogát.
  • A szervezők a résztvevők számát korlátozzák, a nevezést a létszámhatár elérésekor lezárják.
  • A célnak helyet adó iskolában nincs mosakodási lehetőség.

Minden sporttársat szeretettel várnak a rendezők!

Infó a különjárati buszokról:
  email: info@matraberc.hu
  Molnár Szilárd, tel.: 70/397-3818

Info a túráról:
  email: info@matraberc.hu
  Molnár Tamás, tel.: 30/244-1867
  Molnár Szilárd, tel.: 70/397-3818



vissza a lap tetejére

Részletesen...

vissza a lap tetejére


Nyomtatás Mátrabérc

Útvonalleírás

A túra rajtja Sirok-Kőkútpuszta, közösségi ház (a templom mellett). A rajtból 1,5-km hosszan jelzésű turistaút vezet az Országos Kéktúra útvonaláig Itt balra, nyugatnak fordulva a jelzést követjük egészen Kékestetőig. Közben 10, 1 km-nél, a Domoszlói-kapuban frissítőpont van. Fölötte már ott emelkedik az Oroszlán-vár (10,5 km), az  első ellenőrző állomással.

Kékesen (19,2 km), a második ellenőrző állomáson tea is vár. Az állomástól nyugat felé, az étterem mögött, a jelzésen vezet le az út. Helyenként veszélyesen meredek! A második elágazónál, a Som-hegy-nyeregnél (21,2 km) tovább nyugat felé megyünk a jelzésen a hidasi erdészházig (22,4 km). Ott jobbra fordulva, az autóúttal párhuzamosan a jelzésű turistaúton (nem az országúton!) megyünk a Mátra-nyeregig (az országút parád-galyatetői elágazásáig) (23,0 km). A két autóút között északnyugati irányban a jelzés meredek ösvényen visz fel a Csór-hegyre (23,7 km). Itt van a harmadik ellenőrző állomás.

Tovább haladunk a jelzésű turistaúton (nem az országúton!), amíg a galyatetői közút Rudolf-tanyai elágazójához nem érünk (27,1 km). Itt frissítő állomás van. A továbbvisz, fel északnyugati, majd nyugati irányban a galyatetői parkolóig. A parkoló mögötti Turistacentrumnál van a negyedik ellenőrző pont.

Innen a jelzésen a kilátóhoz megyünk fel, ahol nyugat felé fordulunk, és nemsokára a biatlonpályát mellőzzük el (30,3 km).

Innen a jelzésen nyugat felé haladva a biatlonpályát mellőzzük el (30,3 km). Tovább menve a jelzésen, a piszkéstetői csillagvizsgáló következik (31,5 km), majd Mátraszentlászlóra érve, a sífelvonó tövében nápolyit és teát kapunk. (32,8 km)

A háztól kelet felé indulunk el a jelzésen. 100 m után észak felé fordulunk, és a jelzés mentén leereszkedünk az erdészházhoz, majd felkapaszkodunk a vörös-kői kilátóhoz (34,0 km). Itt van az ötödik ellenőrző állomás. A kilátó után még 1,5 km-t megyünk a jelzésen, majd a Kis-kő oldalában (35,5 km) a balról csatlakozó jelű úton megyünk tovább nyugat felé.

A dózerutak keresztezése után a jelzés mentén megyünk fel a gerincre, majd a Szamár-kőnél (37,7 km) jobbra felfelé térve a jelzés visz fel az Ágasvár csúcsára (38,5 km). Itt van a hatodik ellenőrző állomás, ahol gyümölcs ad egy kis frissítést..

A csúcsról meredek oldalban a jelzés vezet le a turistaházhoz (39,1 km), ahol gyümölcs ad egy kis frissítést. Innen a jelzésen megyünk le a Csörgő-patakhoz (40,0 km). Ott jobbra fordulva, a jelzés mentén, a patakot követve, majd rövid betonúton juthatunk le Mátrakeresztesre (41,9 km). A turistaút és az országút találkozásánál van a hetedik ellenőrző állomás, ami egyben frissítő pont is.

A jelzésen tovább haladva hosszú kapaszkodó következik. Először az Erdészrétre (43,7 km), majd a Nyikom-nyeregbe jutunk (47,8 km). A nyeregből tovább a jelzésen délnek felfelé az Ólom-tetőre (46,5 km), majd néhány kisebb csúcson át a Muzslára érünk fel (47,8 km). A csúcs utáni nyeregben, az úgynevezett Muzsla-tisztáson (48,4 km) van az utolsó ellenőrző állomás.

Innen tovább, a jelzést követve jutunk le a Nagy-Koncsúron (50,4 km ) és a Horka-tetőn át a célig. Az utóbbiról lefelé haladva már látszik Szurdokpüspöki, amikor a szekérútról balra letér a jelzés, s egy köves, kopár lejtőn levisz a Diós-patakhoz (53,0 km). A patakátkelés és kikapaszkodás után a szekérúton jobbra kell fordulni, s kertek és présházak között érünk be a célba (55,0 km).

(Erősen esős időben a Diós-patakon való átkelést elkerülendő, az utolsó 2,5 km-t, választható módon, szalagozással jelölt úton is meg lehet tenni a célig.)

 

Mátrabérc


vissza a lap tetejére

Nyomtatás

Mátrabérc

Ellenőrző állomások, turistajelzések, távolságadatok, ajánlott időbeosztás

a szintidő teljes kihasználásával

A: követendő turistajelzések
B: a szakasz végének tengerszint feletti magassága
C: a szakasz hossza
D: az addig megtett út hossza
E: a szakasz szintemelkedése
F: az addigi összes szintemelkedés
G: a szakaszra ajánlott idő
H: az addig megtett útra ajánlott idő

F - frissítő, EÁ - ellenőrző állomás

Mátrabérc55,0 km ABCDEFGH
jel m km km m m (ó:p) (ó:p)
Kőkútpuszta(158m) Aszó-hegy 301 1,45 1,45 152 152 0:29 0:29
Aszó-hegy Jóidő-nyak 555 5,47 6,92 329 481 1:05 1:34
Jóidő-nyak Domoszlói-kapu F 505 3,22 10,14 164 645 0:41 2:15
Domoszlói-kapu Oroszlán-vár 604 0,36 10,50 70 715 0:10 2:25
Oroszlán-vár Markazi-kapu 671 4,55 15,05 319 1034 1:01 3:26
Markazi-kapu Kékes F 1014 4,12 19,17 411 1445 1:10 4:36
Kékes Som-hegy-nyereg 725 2,03 21,20 3 1448 0:23 4:59
Som-hegy-nyereg Hidasi erdészház 640 1,17 22,37 9 1457 0:13 5:12
Hidasi erdészház Mátra-nyereg 620 0,62 22,99 0 1457 0:07 5:19
Mátra-nyereg Csór-hegy 730 0,67 23,66 110 1567 0:13 5:32
Csór-hegy Rudolf-tanyai elá. F 760 3,46 27,12 153 1720 0:46 6:18
Rudolf-tanyai elág. Galyatető 925 1,82 28,94 184 1904 0:30 6:48
Galyatető Csillagvizsgáló 924 2,60 31,54 78 1982 0:31 7:19
Csillagvizsgáló Mátraszentlászló F 806 1,26 32,80 0 1982 0:15 7:34
Mátraszentlászló Vörös-kő, kilátó 781 1,15 33,95 25 2007 0:13 7:47
Vörös-kő, kilátó Kis-kő-oldal 749 1,53 35,48 35 2042 0:20 8:07
Kis-kő-oldal Szamárkői elág. 690 2,19 37,67 32 2074 0:26 8:33
Szamárkői elág. Ágasvár (csúcs) 789 0,85 38,52 114 2188 0:16 8:49
Ágasvár (csúcs) Ágasvári th. F 640 0,57 39,09 0 2188 0:06 8:55
Ágasvári th. Csörgő-patak 465 0,86 39,95 0 2188 0:09 9:04
Csörgő-patak Mátrakeresztes F 392 1,99 41,94 16 2204 0:23 9:27
Mátrakeresztes Erdész-rét 602 1,77 43,71 218 2422 0:35 10:02
Erdész-rét Nyikom-nyereg 707 2,01 45,72 126 2548 0:32 10:34
Nyikom-nyereg Muzsla (csúcs) 805 2,10 47,82 156 2704 0:40 11:14
Muzsla (csúcs) Muzsla-tisztás 731 0,58 48,40 0 2704 0:07 11:21
Muzsla-tisztás Nagy-Koncsúr 620 1,95 50,35 19 2723 0:22 11:43
Nagy-Koncsúr Diós-patak 254 2,63 52,98 1 2724 0:41 12:24
Diós-patak Szurdokpüspöki F CÉL 143 2,06 55,04 10 2734 0:31 12:55

vissza a lap tetejére