Téli Mátra XL
A Téli Mátra XL Teljesítménytúrát 1994 óta szervezi a Hanák Kolos Turistaegyesület. Útvonala a Központi-Mátrában vezet, 95%-ban erdei utakon. A nem túl hosszú távot viszonylag nagy szintemelkedés és évről évre változó téli terepviszonyok nehezítik. Jó része gerincút, tiszta időben pompás kilátásokkal. Vonalvezetése a gyöngyösi Mátra és a Felső-Mátra legszebb részeit érinti. A túrát a Hanák Kolos Turistaegyesület a Cartographia Kft., Gyöngyös Város Önkormányzata, Mátrafüred Részönkormányzata, a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület, Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészete és a mátraszentimrei iskola támogatásával szervezi. A túra minden év január utolsó szombatján van.

Adatok
Következő: 2019. január 26. (szombat)
Rajt: 7:00 - 8:00, Mátra Szakképző Iskola Mátrafüred, Erdész u. 11.
Cél: ugyanott
Táv: 40,5 km
Szintemelkedés: 1599 m
Szintidő: 10:30
Nevezés: 2400 Ft

Ugrás
Adatok
Általános tudnivalók
Statisztika
Útvonal
Időbeosztás
Általános tudnivalók

Az erőnléthez, a távhoz, a szintidőhöz, a terephez és az időjáráshoz igazodó távválasztás a teljesítménytúra fontos része, s ez a nevezők feladata ugyanúgy, mint a jelzett turistautakon való tájékozódás és a természeti viszonyokhoz való folyamatos alkalmazkodás!

A megadott idő után is lehet rajtolni, de az állomások pontosan zárnak! Mátraszentimre: 12.00-kor, Galyatető: 13.15-kor, Vörösmarty-th.: 14.50-kor, Pisztrángos-tó: 15.40-kor, Kékes: 16.45-kor, Gyökeres-forrás: 17.35-kor.

Szállás:

Ajánlott felszerelés: saját pohár (kulacs), túrabakancs, Mátra térkép, túrabot (síbot), zseblámpa. Teát csak a magatokkal hozott pohárba, kulacsba tölthettek!

Nevezés: csak a rajtnál, 6.45-8.00-ig, de az előzetes, internetes regisztráció kötelező. Regisztrálni január 1-jétől, a hatóságok által, távonként megszabott létszám eléréséig, de legkésőbb a túrát megelőző napon 20.00 óráig lehet. A nevezési díjért a rendezők ismertetőfüzetet, táv közben és a célban kalóriapótlást, teát, a szintidőn belül érkezőknek oklevelet és kitűzőt adnak.

A túra reggelén Gyöngyösről, a menetrendszerű járatokon (6:10; 6:30; 6:39; 7:35; 7:49; 8:00; 8:30; 9:00) kívül külön busz is indul Mátrafüredre 7.00-kor és 7.30-kor, szintén a buszpályaudvartól. Praktikus az autót Gyöngyösön hagyni és autóbusszal menni Mátrafüredre.

A nagy indulólétszám miatt a kutyával való túrázást nem javasoljuk.

Ajánlott a telekocsis utazás! Téli Mátra telekocsi

Info a túráról:

  Molnár Tamás, tel.: 30/244-1867, email: info@matraberc.hu
  Molnár Szilárd, tel.: 70/397-3818
A Téli Mátra Teljesítménytúra része a Mátra Teljesítménytúrázója mozgalomnak, melynek részletei a www.ttura.hu honlapon olvashatók.

www.ttura.hu


Minden sporttársat szeretettel várnak a rendezők!


vissza a lap tetejére
GPS track letöltése
GPX Téli Mátra XL
GDB Téli Mátra XL 1/2
GDB Téli Mátra XL 2/2
Képek a téli túrákról

Sokszoros teljesítők
Benyovszky Péter23x
Hegedűs Szabolcs23x
Szmolnik Zoltán23x
Juhász István22x
Nagy Zoltán22x
[...]

Nagy Zoltánné21x
Józsa Tamásné16x
Nagy Borbála15x
Víg Katalin13x
Patakiné Kocza Anita11x
[...]
Leggyorsabb teljesítések
Karlowits-Juhász Tamás3:29
Tugyi Levente3:29
Kovács Ádám3:31
Karlowits-Juhász Tamás3:36
Németh Csaba3:36
[...]

Pálos Zsófia Edit4:24
Kisháziné Zombory Erika4:37
Prokopp Erzsébet4:41
László Szilvia4:44
László Szilvia4:48
[...]
Legidősebb teljesítők
Merza József dr.79 év
Petrányi Győző Dr.75 év
Dr. Farkas Elek74 év
Lévay Béla74 év
Vasanits László73 év
[...]

Lévay Irén67 év
Részegh Anna61 év
Birikiné Nyéki Andrea60 év
Elek Katalin60 év
Szabó Mária60 év
[...]
Részletesen...
vissza a lap tetejére

Nyomtatás
Útvonalleírás - Téli Mátra XL

A Mátra Szakképző Iskolától nyugati irányban indulunk el a jelzést követve. A konferenciateremnél (1,1 km) elérjük a jelzést, amit Lajosházáig követünk. Eleinte nyugati irányba haladunk, majd a dózer úton (3,2 km) északnak fordulunk, amin elérjük a Cserkő-bányát (3,4 km).

Óvatosan haladjunk, mert a turistaút a kőbánya felső peremén vezet! Az erdőbe érve keresztezzük a Kis-Hidas-folyást, majd elhagyjuk az Ilona-kutat (5,4 km). Egy kilométer után éles balkanyarral Lajosházára ereszkedünk le. Itt ellenőrző állomás (6,4 km) van, és alma.

Lajosházán a vadászházat dél felől kerüljük, s átkelünk egy újabb hídon. Meredek oldalban kapaszkodunk fölfelé a mentén, amíg el nem érjük Üstök-főnél a jelzést (7,5 km). Ezen jobb felé, északnak fordulunk. Hamar a dózer útra érünk (8,5 km), s innen az út mellett húzódó kerítés mentén haladunk. 250 m után a sárga sáv jelzés jobbra tér a Csukás-völgy felé, de mi tovább megyünk a kerítés mellett, immár a jelzésen. 4,5 km-t megyünk fölfelé a -on, míg föl nem érünk a 24-es országútra (13,0 km). Azt keresztezve a -ot követjük. 750 m után jobbra fordulva, nemsokára Mátraszentimrére érünk. A focipálya után, a park bal oldalán, a szalagozást követve az úton észak felé indulunk, de 150 m után jobbra fordulunk, és tovább követve a szalagozást egy keskeny utcán, 200 m után érkezünk a polgármesteri hivatalhoz, ahol a mátraszentimrei önkormányzat jóvoltából üzemelő ellenőrző állomást(14,5 km) találjuk. Itt harapnivalót és teát is kapunk.

A háztól kelet felé indulunk, 150 m-t követjük még a szalagozást, majd a buszfordulónál balra fordulunk. Innen a jelzést követjük, és a Darázs-hegyre kapaszkodunk fel. Arról leereszkedve a Bőgős-rétnél (15,4 km) érjük keresztezzük a műutat. A piszkés-tetői csillagvizsgáló (16,2 km) kerítésénél a jelzésen jobb felé térve nem sokára Galyatetőre érünk. A kilátótól lépcsők mentén a boltsorhoz ereszkedünk, ahol a Turistacentrumban (18,9 km) van a következő ellenőrző állomás.

Innen tovább az országos jelzést balra, lefelé követve a parkolón keresztülvágunk. A parkoló után 200 m-rel délnek fordulunk a jelzésre, s nemsokára újra keresztezzük a 24-es főutat (20,0 km). Ezután egy erdőirtás után érünk a Nyírjesi-erdészházhoz (22,9 km). Az erdészeti úton kelet felé megyünk tovább, követve a jelzést. Az erdészeti út éles jobb kanyarjában (23,5 km) mi egy ösvényen bal felé, fölfelé térünk a jelzés mentén, s nem sokára ismét keresztezzük a galyatetői országutat (23,8 km). A Csór-hegy oldalában, a jelzésen haladva érjük el az ellenőrző állomást (24,5 km), majd onnan leereszkedve, nem sokkal később a Mátra-nyerget (az országút parád-galyatetői elágazását). (25,1 km). Átkelve az országúton déli irányba fordulunk, s a jelzésen érjük el a Vörösmarty Fogadót, ami egyben minden távnak ellenőrző állomása (26,2 km), itt tea ad meleget. Ez után következik a túra "legkeményebb" része.

Az erőt vesztett túrázók itt még áttérhetnek az L túrára, amelynek szintideje 9 óra. Ebben az esetben innen a cél még 7,8 km, kb. 110 perc, végig a jelzésen lefelé. Ekkor az országút túloldalán, dél felé kell indulni, a jelzésen. Előbb a Nagy-Hidas-patakon kell átkelni (27,2 km), majd felkapaszkodunk Mátraházára (28,1 km). A jelzésen folytatjuk az utunkat dél felé, majd az országúton átkelve, kelet felől megkerüljük az edzőtábort és lefelé haladunk, továbbra is a -on. A szanatórium hátsó kerítése (28,7 km) mellett meredek, suvadásos patakmederhez érünk.
(Figyelem! A jelzés innentől kezdve gyakran jeges, csúszós, veszélyes! Óvatosan kell haladni! Nem szabad csúszkálni! Ajánlott a túrabot használata!)
A jelzésen, a hidat elhagyva, hamarosan leérünk a völgy lankásabb részére, majd a dózer utat keresztezve a Gyökeres-forrásnál (30,1 km) megtaláljuk a cél előtti utolsó ellenőrző állomást. Kellemesen lejtő úton hamarosan elérjük a Máriácska nevű kegyhelyet (31,9 km), ahonnan a jelzés egykettőre Mátrafüredre visz. A célt (34,0 km) a Gyöngyösre vezető útról Abasár felé, balra letérve, majd az útról a sínek után jobbra fordulva érjük el.

Ha az "XL-esen" megyünk tovább, akkor előbb 50 m-t visszafelé (északnak) megyünk, majd a jelzést követve kelet felé vesszük az utunkat, ami a Kőris-mocsarat (28,2 km) érintve a Pisztrángos-tónál (29,5 km) lévő ellenőrző állomásra visz. A forrásvíz mellé zsíroskenyér is jár.

A jelzésen haladva keresztezzük a jelzést, majd a meredek, fárasztó oldalon felérünk a Sötét-lápa nyergébe (31,1 km). Innen nyugat felé megyünk fölfelé a jelzésen Kékesre, ahol a csúcson lévő Sas-síházban ellenőrző állomás vár nápolyival és teával (32,2 km).

A csúcskőnél a déli sípálya tetejét keresztezzük, s a betonúton megyünk lefelé. A parkoló alsó sarkában a jelzésen jobbra, nyugatnak folytatjuk az utunkat. Még kétszer érintjük a műutat, majd a bükkerdőben, a Nagy-nyaknál (33,5 km) jobb kéz felé ágazva a jelzésen haladunk lefelé. A szanatórium hátsó kerítésénél, a Mátraháza felől érkező jelzésbe csatlakozunk (35,3 km), amin balra, dél felé fordulunk, és a patak mentén lefelé megyünk tovább.

Figyelem! A jelzés innentől kezdve gyakran jeges, csúszós, veszélyes! Óvatosan kell haladni! Nem szabad csúszkálni! Ajánlott a túrabot használata!

A jelzésen, a hidat elhagyva, hamarosan leérünk a völgy lankásabb részére, majd a dózer utat keresztezve a Gyökeres-forrásnál (36,6 km) megtaláljuk a cél előtti utolsó ellenőrző állomást jócskán átfagyott, ám mégis vidám pontőrökkel. Kellemesen lejtő úton hamarosan elérjük a Máriácska nevű kegyhelyet (38,4 km), ahonnan a jelzés egykettőre Mátrafüredre visz. A célt (40,5 km) a Gyöngyösre vezető útról Abasár felé, balra letérve, majd az abasári útról a sínek után jobbra fordulva érhetünk el.


vissza a lap tetejére


Nyomtatás

Ajánlott időbeosztás

a szintidő teljes kihasználásával

A: tengerszint feletti magasság, B: a szakasz hossza, C: az addig megtett út hossza, D: követendő turistajelzések, E: a szakasz szintemelkedése, F: az addigi összes szintemelkedés, G: a szakaszra ajánlott idő, H: az addig megtett útra ajánlott idő

: ellenőrző állomás T: tea, A: alma, K: kalóriapótlás, ZS: zsíros kenyér

Kérünk benneteket, hogy a lejtőkön ne csúszkáljatok, mert ezzel az utánatok jövők biztonságát veszélyeztetitek!

A megadott útvonalat semmiképp ne hagyjátok el! A mezőnyt biztonsági emberek is kísérik. 

XL (40,5 km)   A B C D E F G H
(tszf) (km) (km) (jel) (m) (m) (perc) (óra:p)
Rajt: Erd. Isk. (312 m) Konferenciaterem 354 1,06 1,06 42 42 17 0:17
Konferenciaterem Cserkő-bánya 340 2,38 3,44 65 107 34 0:51
Cserkő-bánya Lajosháza EÁ A 365 2,99 6,43 99 206 44 1:35
Lajosháza Üstök-fő 501 1,09 7,52 140 346 28 2:03
Üstök-fő Komlós-nyereg 499 0,94 8,46 14 360 12 2:15
Komlós-nyereg 24-es út 787 4,58 13,04 296 656 80 3:35
24-es út Mátraszentimre T EÁ T ZS 794 1,44 14,48 56 712 23 3:58
Mátraszentimre Piszkéstető 924 1,74 16,22 165 877 35 4:33
Piszkéstető Galyatető (Turistacentrum) 957 2,71 18,93 98 975 41 5:14
Galyatető Nyírjes erd. ház 580 4,00 22,93 4 979 47 6:01
Nyírjes erd. ház Csór-hegy-oldal 704 1,57 24,50 133 1112 31 6:32
Csór-hegy-oldal Mátra-nyereg 627 0,93 25,43 7 1119 12 6:43
Mátra-nyereg Vörösmarty th. EÁ T 650 0,80 26,23 30 1142 11 6:55
Vörösmarty th. Pisztrángos-tó 680 3,26 29,49 105 1247 48 7:43
Pisztrángos-tó Sötét-lápa nyereg 883 1,60 31,09 209 1456 39 8:22
Sötét-lápa nyereg Kékestető EÁ T N 1014 1,14 32,23 133 1589 27 8:49
Kékestető Nagy-nyak elág. 873 1,32 33,55 1 1590 15 9:04
Nagy-nyak elág. Szanatórium hátsó 689 1,71 35,26 6 1596 20 9:24
Szanatórium hátsó Gyökeres-forrás 555 1,35 36,61 2 1598 15 9:39
Gyökeres-forrás Máriácska 414 1,83 38,44 1 1599 22 10:01
Máriácska Mátrafüred (cél) T 312 2,06 40,50 0 1599 27 10:29

 

 
vissza a lap tetejére