Koncsúr Kör

A Mátrabérc túra legkisebb „testvére” a Koncsúr Kör egy belépő szintű teljesítménytúra, melyet 2017-től szervez a Hanák Kolos Turistaegyesület, a Mátrabérc Teljesítménytúra résztávjaként. A rendezésben támogatja Szurdokpüspöki Község Önkormányzata, Gyöngyös Város Önkormányzata, a Cartographia Kft., a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület. Útvonala a többi résztávval ellentétben körút. Bár a szintideje barátságosabb a másik három résztávhoz képest, ennek az útvonala is komoly szintemelkedésű. Végig turisták által ritkábban járt ösvényeken, változatos természeti környezetben, erdei utakon és köves bérceken halad. Nevét a visszaúton érintett szép kilátású, 640 m magas kopár bércről kapta. Innen tiszta időben 300 fokos panoráma nyílik.

Adatok
Következő: 2024. április 13. (szombat)
Rajt: Szurdokpüspöki, Általános iskola (Béke utca) 10:30 - 11:30
Cél: Szurdokpüspöki, általános iskola
Táv: 14,8 km
Szintemelkedés: 655 m
Szintidő: 5:00 óra
Nevezés: KIZÁRÓLAG ONLINE NEVEZÉS

Általános tudnivalók

Érdeklődés: info@matraberc.hu

Nevezés

  • Nevezni kizárólag a https://www.matraberc.hu oldalon van lehetőség 2024. március 1-től 2024. április 12-ig, illetve az engedélyezett létszám beteltéig. Április 6-ig kedvezményesen lehet nevezni.
  • A nevezési felületen a rendezvény pólója is megvásárolható (nem kötelező, személyenként legfeljebb egy darab).
  • A célban is lehet pólót vásárolni, de csak korlátozott szín- és méretválasztékból.
  • A különjárati autóbuszokra online lehet jegyet váltani a nevezési felületen. Ez alól csak a délutáni-esti Szurdokpüspöki-Gyöngyös különjárati buszok kivételek, melyekre a felszálláskor kell jegyet venni.
  • Pólóvásárlás és buszjegyváltás esetén ezek árát a nevezési díjjal együtt kell átutalni. A pólók és a buszjegyek árairól a nevezési űrlapon lehet tájékozódni.
  • A nevezés csak a nevezési díj három napon belüli, de legkésőbb 2024. április 12-ig történő beérkezésével válik érvényessé.
  • A nevezési díj befizetése kizárólag bankkártyával, illetve banki átutalással (három munkanapon belül) történhet, mindkét esetben OTP SimplePay-en keresztül. Készpénzes fizetésre nincs lehetőség.
  • A ki nem fizetett nevezések három munkanap után automatikusan törlődnek.
  • Helyszíni nevezés nincs.
  • A kifizetett nevezést követően elektronikusan küldjük a számlát és a vonalkódos nevezési igazolást. Az utóbbit nyomtatva, vagy telefonon be kell mutatni a rajt helyszínén. A nyilvántartó rendszer minden nevezési igazolást csak egyszer fogad el.
  • Egy nevező több sporttársát is benevezheti. Ebben az esetben egy számlát fogunk küldeni.
  • A túrákra csak felnőttek nevezhetnek, így a 18 évnél fiatalabbak számára is felnőtteknek kell megvenniük a nevezési csomagot.
  • A nevezést másik túrára nem lehet átírni/felhasználni.

A nevezés átruházása

A nevezési díjat a szervezők nem fizetik vissza, de a nevezés átruházható. A nevezés átruházásának regisztrálására kizárólag a túra rajtjában van lehetőség, az alábbi módon:

  • A „Módosítások” asztalnál az új nevezettnek a vonalkód birtokában ki kell kitölteni egy adatlapot (név, születési idő, lakhely, ímélcím) a személycseréről.
  • Az új nevező veszi fel a korábbi nevező rajtcsomagját.
  • Amennyiben az eredeti nevező a nevezéskor pólót vásárolt, azt más méretre a célban lehet cserélni, de csak korlátozott választékból!

A nevezési díj tartalmazza:
  • a rendezvény igazolólapját, útvonalának leírását, színes térképét,
  • vonalkódos időmérést,
  • internetes teljesítési statisztikákat,
  • táv közbeni frissítéseket és kalóriapótlást,
  • célfalatokat,
  • kutató-mentő biztosítást,
  • csomagszállítást a célba,
  • oklevelet,
  • szintidőn belüli teljesítés esetén kitűzőt.

Rajtlap felvétel

Minden nevezett résztvevő csak a verseny napján, a rajtban tudja átvenni a rajtlapot.

Az ímélben küldött nevezési igazolást a résztvevőnek kinyomtatva, vagy telefonon hoznia kell a túrára,  mivel az ezen lévő vonalkóddal tud rajtolni. Bemutatásakor kapható meg az útvonalleírás, térképes és itiner, mely egyben igazoló lap is, azaz azon kell gyűjteni az ellenőrző állomások pecsétjeit.

Kötelező felszerelés

  • feltöltött mobiltelefon,
  • saját pohár, kulacs, amibe a frissítőket lehet tölteni.

Ajánlott felszerelés

  • Bejáratott túracipő, szükség esetén túrabot, esőkabát.

Frissítés, ellenőrzőpontok

Az ellenőrző pontokra a szervezők nem szállítanak személyes csomagokat. A frissítésre a lentebbi táblázatban jelölt ellenőrzőállomásokon és a célban van lehetőség (tea, szörp, víz, keksz, nápolyi, gyümölcs).

A frissítő- és ellenőrzőpontok nyitvatartása és ellátása:

  • Szurdokpüspöki: Rajt: 10:30-11:30
  • Cserepes-tető: 11:00-13:00 (édesség)
  • Muzsla-tisztás: 11:15 - 18:30
  • Cél (Szurdokpüspöki): 11:30-20:00 (célfalatok, szörp, fröccs, kávé)

Biztonsági információk

A terepen a biztosítást a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány szakemberei adják. Sérülés esetén a rajtlapon lévő telefonszámot kell hívni. Az indulókkal szemben szigorú elvárás, hogy a megadott jelzett turistaútról semmiképp ne térjenek le. A túraútvonal gépjárművel járható utaktól távolabb is vezet, és térerő sincs minden völgyben, valamint a terep jellege is nehezítheti a helyszínre érést. Mindezek miatt a mentés érkezte hosszabb idő is lehet.

Minden résztvevőnek kötelessége tehát kiemelten ügyelni saját, és a többi résztvevő testi épségére, és ha szükséges, segítenie a balesetet szenvedett sporttársának.

A rendezvény kerékpáros teljesítését nem fogadjuk el. A kutyával való túrázást nem javasoljuk.

Elsősegély pontok:

A Rajt-Cél állomás és az ellenőrzőpontok.

Környezetvédelem

Az útvonal érinti a Mátrai Tájvédelmi Körzetet, és egyes szakaszai Natura 2000 területeken is áthaladnak. Minden résztvevőnek kötelessége óvni a természetet, elkerülni annak zavarását, és szükség esetén ezekre sporttársait is figyelmeztetni. A túra egésze alatt tilos a növények leszedése, az állatok bárminemű zavarása. A tájegység természeti értékeiről a Mátrai Tájvédelmi Körzet internetes oldalon lehet tájékozódni.

Minden ellenőrző állomáson szemeteszsákok lesznek. A hulladékot szigorúan csak ezekben, vagy a célban lévő szemétgyűjtőkben lehet elhelyezni.

Orvosi igazolás

Nem szükséges, mindenki a saját felelősségére vesz részt az eseményen.

Buszok

Szurdokpüspökiből Gyöngyösre (a buszmegállóhoz és az OBI parkolójához) 17.15 és 20.15 között indulnak buszok (1400 Ft/fő), amint megtelnek (kb. 40-45 percenként). A menetidő 30 perc. Ezekre a buszokra a jegyet a helyszínen lehet megvenni, a szabad helyek elfoglalása a helyszínen érkezési sorrendben történik, a buszok megteléséig.

Szurdokpüspökiből az autóbuszok, a célnak helyet adó iskolától gyalog 2 percre lévő, a Szabadság út 60. számú ház előtti buszmegállóból indulnak.

Részvételi feltételek

  • A rendezvényen részt vehet minden felkészült túrázó.
  • A rendezvényen való részvétel feltétele az online regisztrációs űrlap kitöltése és a nevezési díj befizetése.
  • Az online nevezéssel a résztvevő elfogadja a regisztrációs és nevezési feltételeket, a rendezvény , valamint az adatkezelési szabályzatot

Az indulók tudomásul veszik:

  • Az erőnléthez, a távhoz, a szintidőhöz, a terephez és az időjáráshoz igazodó távválasztás a teljesítménytúra fontos része, s ez a nevezők feladata ugyanúgy, mint a jelzett turistautakon való tájékozódás és a természeti viszonyokhoz való folyamatos alkalmazkodás.
  • A szintidőket a rendezőség szigorúan betartja.
  • A szervezők fenntartják az útvonal-, program- és időpont változtatás jogát.
  • A szervezők a résztvevők számát korlátozzák, a nevezést a létszámhatár elérésekor lezárják.
  • A célnak helyet adó iskolában nincs mosakodási lehetőség.

Minden sporttársat szeretettel várnak a rendezők!

Infó a különjárati buszokról:
  email: info@matraberc.hu
  Molnár Szilárd, tel.: 70/397-3818

Info a túráról:
  email: info@matraberc.hu
  Molnár Tamás, tel.: 30/244-1867
  Molnár Szilárd, tel.: 70/397-3818



vissza a lap tetejére

Részletesen...

vissza a lap tetejére


Nyomtatás Koncsúr Kör

Útvonalleírás

Az iskola udvaráról a focipálya felől megyünk ki. A kettős nagykapun kilépve balra fordulunk, majd 50 méter után jobbra térünk a jelzésre. A Kápolna soron folytatjuk az utunkat, és hamar elérjük a Mária Kápolnácskát (0,4 km). Nagyon figyeljük a jelzést! A Kápolna után 200 m-re balra, keletnek fordulva még mindig szántások melletti úton érünk el az akácos erdőhöz, amiben már jól követhető a turistaút.

Egyre szűkülő ösvényen haladunk, és megkezdjük az első kapaszkodást fölfelé. Eleinte pusztuló fenyvesbe megyünk, majd elérjük a tölgyerdőt (2,0 km). Innen már egyre kevésbé meredek az út, s a lankás részre érve bal felől elmellőzzük az alig magasabb Isten-fa-tetőt (3,0 km), Hamar elérjük az első legelőt (3,2 km), ahol már szusszanhatunk is.

Továbbra is a jelzést követjük. Hangulatos elegyes erdő következik, majd kiérünk egy újabb legelő peremére. Ez a Tilalmas-tető (4,1 km). Balra a Koncsúrok csúcsai emelkednek fölénk (Ezen a bércen majd visszafelé fogunk jönni.). Jobbra nézve Gyöngyöspata látszik, ami mögött pedig már az Alföld kéklik. A bivalytanya villanypásztorait és a körtefákat követve érjük el a Cserepes-tetőt (5,2 km).

Továbbra is a jelzést követjük. 6,4 km-nél elmellőzzük a tőlünk jobbra lévő, az utunkhoz képest csak pár méterrel magasabb Galagonyás tetőt. A jelzés mentén tovább emelkedünk a Püspöki-bérc előtti lapos hátig (7,6 km), ahol az első ellenőrző állomás van.

Itt figyelni kell, mert bal felé, a jelzésre térünk. Az út a Püspöki-bérc oldalában, a Kis-Cser-kút nevű forrásig (7,9 km) gyengén emelkedik, ám a forrás után a túra legmeredekebb szakasza következik: alig 450 m út megtételével 110 métert emelkedünk. Jócskán szuszogva érkezünk a Muzsla-gerincre, s itt van a második ellenőrző állomás (8,3 km).

Innen a gerincen balra, délnyugat felé fordulunk, s a jelzést követjük. Szép panorámájú vulkanikus gerincen, a Nagy- Hársason (9,3 km), a névadó Nagy-Koncsúron (10,2 km) és a Horka-tetőn (11,2 km) át ereszkedünk lefelé. A Horka-tetőtől már szinte végig látszik Szurdokpüspöki. Itt figyelni kell, mert a szekérutat elhagyva, balra letér a jelzés, s egy köves, kopár, meredek lejtőn levisz a Diós-patakhoz (12,7 km). A patakátkelés és kikapaszkodás után az erdei úton jobbra kell fordulni. Kertek és a pincesor présházai között érünk be a faluba, s az induláskor már megismert iskolai nagy kapun érünk be a célba (14,8 km).

(Erősen esős időben a Diós-patakon való átkelést elkerülendő, az utolsó 2,5 km-t, választható módon, szalagozással jelölt úton is meg lehet tenni a célig.)


vissza a lap tetejére

Nyomtatás

Koncsúr Kör

Ellenőrző állomások, turistajelzések, távolságadatok, ajánlott időbeosztás

a szintidő teljes kihasználásával

A: követendő turistajelzések
B: a szakasz végének tengerszint feletti magassága
C: a szakasz hossza
D: az addig megtett út hossza
E: a szakasz szintemelkedése
F: az addigi összes szintemelkedés
G: a szakaszra ajánlott idő
H: az addig megtett útra ajánlott idő

F - frissítő, EÁ - ellenőrző állomás

Koncsúr Kör14,8 km ABCDEFGH
jel m km km m m (ó:p) (ó:p)
Szurdokpüspöki (148m) Mária kápolnácska 158 0,43 0,43 10 10 0:10 0:10
Mária kápolnácska Isten-fa-tető 420 2,61 3,04 265 275 1:04 1:14
Isten-fa-tető Tilalmas-tető 432 1,61 4,25 13 288 0:13 1:27
Tilalmas-tető Cserepes-tető F 410 1,47 5,24 10 298 0:22 1:49
Cserepes-tető Galagonyás-tető 513 1,19 6,43 103 401 0:27 2:16
Galagonyás-tető Püspöki-bérc laposa 597 1,15 7,58 88 489 0:26 2:42
Püspöki-bérc laposa Kis-Cser-kút 638 0,30 7,88 25 514 0:07 2:49
Kis-Cser-kút Muzsla-tisztás 731 0,43 8,31 111 625 0:18 3:07
Muzsla-tisztás Nagy-Koncsúr 640 1,84 10,15 19 644 0:31 3:38
Nagy-Koncsúr Diós-patak 255 2,58 12,73 1 645 0:42 4:20
Diós-patak Szurdokpüspöki CÉL 148 2,09 14,82 10 655 0:36 4:56

vissza a lap tetejére